grupna.rs

Meni

 
0
 

Informacije

Putanja na Google Maps

Opis

Manastir „Trška Crkva“ pripada Braničevskoj eparhiji Srpske pravoslavne crkve i smatra se najstarijim verskim objektom na teritoriji čitave eparhije pa i šire. Nalazi se u Homolju na putu Žagubica-Petrovac na Mlavi u ataru sela Milatovac udaljena 4 km od Žagubice u nekadašnjem selu Trg po kome je dobila ime. Ne zna se tačno kada je podignuta i ko joj je bio ktitor, ali se u nekim istorijskim pisanim podacima kao godina osnivanja pominje druga polovina 13. veka, odnosno 1274. godina.
Prvobitna sazidana crkva bila je posvećena Svetom Nikoli, ali pošto je tokom turske vladavine bila porušena i prva velika obnova bila je 1430. godine u vreme vladavine despota Đurđa Brankovića. Posle obnove crkva je posvećena Rođenju Presvete Bogorodice (Mala Gospojina 21. septembar) koja se do danas slavi kao manastirska slava. Po stilu gradnje crkva pripada Raškom stilu i predstavlja redak spomenik raške škole koji je podignut na perifernim oblastima tzadašnje Nemanjićke države.
Najjači utisak na svakog posetioca ostavlja zapadna fasada crkve koja je ukrašena grifonima , lavovima i uklesanim dvoglavim orlom iznad samih ulaznih vrata. Veliku pažnju privlače i uklesani znakovi u temelje same crkve po kojima se smatra da je crkva starija nego što se misli. Trška crkva kao spomenik kulture od velikog značaja nalazi se pod zaštitom Republike Srbije. Od 2022. godine po blagoslovu episkopa braničevskog gospodina Ignjatija ponovo je obnovljen muški manastir.
Trška crkva se na prostoru Homolja i Žagubičke opštine smatra kao najjači verski objekat i koji vrlo rado posećuju ne samo pripadnici njene parohije već svi stanovnici opštne Žagubica. O tome govori prilog da se najveći broj vernika koje odluče da se venčaju ili krste svoju decu upravo opredeljuju za Tršku crkvu.