grupna.rs

Meni

 
 

Informacije

Lokacija

Kralja Petra 71a, Beograd 11000

Putanja na Google Maps

Telefon

0112622634

Opis

Jevrejski istorijski muzej se nalazi u zgradi bivše sinagoge na adresi Kralja Petra I 71/1 u centru Beograda. Osnovan je 1948. godine kao Muzej Jevrejske zajednice u Beogradu, a od 1966. godine nosi današnji naziv.
Muzej posjeduje značajnu zbirku predmeta iz jevrejske istorije i kulture u Srbiji. Zbirka obuhvata predmete iz različitih perioda, kao što su srednji vijek, turska vladavina, Prvi i Drugi svjetski rat, kao i predmete koji prikazuju život Jevreja u Beogradu i Srbiji tokom 19. i 20. vijeka.

Posebno zanimljiva su umjetnička djela iz zbirke, koja obuhvataju radove poznatih srpskih umjetnika koji su bili jevrejskog porijekla, kao što su Nadežda Petrović, Petar Lubarda i drugi.

Muzej takođe raspolaže arhivskim materijalima, kao što su dokumenti, fotografije, novinski članci i drugi materijali koji oslikavaju istoriju Jevreja u Srbiji. U okviru muzeja se takođe nalazi i biblioteka koja posjeduje knjige na srpskom, engleskom i hebrejskom jeziku.
Jevrejski istorijski muzej predstavlja jedinstvenu instituciju u Srbiji, koja ima važnu ulogu u očuvanju i promovisanju jevrejske istorije i kulture u zemlji. Ovaj muzej je važan za jevrejsku zajednicu u Srbiji, ali i za sve one koji su zainteresovani za istoriju i kulturu Jevreja u Srbiji i regionu.