Informacije

Lokacija

Kneza Sime Markovića 6, Beograd

Putanja na Google Maps

Telefon

0112638875

Opis

Muzej Srpske pravoslavne crkve se nalazi u Beogradu, na adresi Kralja Petra 5. Ovaj muzej predstavlja jednu od najznačajnijih institucija kulture u Srbiji, koja čuva i prezentuje kulturno nasleđe Srpske pravoslavne crkve.

Muzej poseduje veliku kolekciju ikona, rukopisnih knjiga, crkvenih tekstila, zlatarskih i srebrnih predmeta, kao i drugih artefakata koji se odnose na istoriju srpskog pravoslavlja. Među predmetima koje muzej čuva su i čuvena Miroslavljevo jevanđelje, srednjovekovna rukopisna knjiga koja je deo UNESCO-ve Svetske baštine, kao i druga značajna dela srpske srednjovekovne umetnosti.
Muzej Srpske pravoslavne crkve organizuje i različite izložbe, radionice i predavanja, sa ciljem da predstavi značajne aspekte srpske pravoslavne kulture i njenog nasleđa. Pored toga, muzej organizuje i brojne druge programe, kao što su promocije knjiga, koncerti, tribine i druge manifestacije.
Poseta Muzeju Srpske pravoslavne crkve je prilika da se sazna više o istoriji srpske pravoslavne crkve, njenim svetinjama i kulturnom nasleđu, kao i da se upoznaju dela srpske srednjovekovne umetnosti.