Informacije

Lokacija

Vuka Karadžića 18

Putanja na Google Maps

Telefon

0112626841

Opis

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu osnovan je 1950. godine i nalazi se u centru grada, na adresi Vuka Karadžića 18. Ova ustanova kulture posvećena je prikupljanju, čuvanju, istraživanju i prezentaciji primijenjene umjetnosti i dizajna, od srednjeg vijeka do savremenog doba.

Muzej ima bogatu zbirku umjetničkih predmeta, koja obuhvata primjenjenu umjetnost, dizajn, tekstil i modu, nakit, keramiku, staklo i nameštaj, kao i grafički dizajn, fotografiju i film. Muzej takođe organizuje razne izložbe, radionice i druge događaje kako bi promovisao primenjenu umjetnost i dizajn.
Posebno vrijedan dio zbirke Muzeja primenjene umetnosti je zbirka Jugoslovenskog dizajna 20. vijeka, koja obuhvata predmete koji su nastali u periodu od 1945. do 1991. godine. Ova zbirka predstavlja dragocjeni dio istorije umjetnosti i kulture Jugoslavije i predstavlja važno svjedočanstvo o razvoju primenjene umjetnosti i dizajna u ovom regionu.
Muzej primenjene umetnosti je važan kulturni centar u Beogradu i predstavlja mjesto koje obavezno treba posjetiti svim ljubiteljima primenjene umjetnosti i dizajna.