Informacije

Lokacija

Kneza Sime Markovića 8, Beograd 11000

Putanja na Google Maps

Telefon

0112638264

Opis

Konak kneginje Ljubice je istorijska građevina koja se nalazi na adresi Kneza Sime Markovića 8 u Beogradu. Izgrađen je 1829. godine kao rezidencija kneza Miloša Obrenovića, a kasnije je postao dom kneginje Ljubice, supruge kneza Mihaila Obrenovića.
Konak je rekonstruisan i otvoren kao muzej 1970. godine i danas predstavlja jednu od najznačajnijih zgrada iz perioda srpske nacionalne istorije. Muzej se sastoji od nekoliko izložbenih sala u kojima su izloženi originalni predmeti, namještaj i drugi artefakti iz 19. vijeka koji ilustruju život i rad kneza Miloša i kneginje Ljubice, kao i život u Beogradu u to vrijeme.

U Konaku kneginje Ljubice posjetioci mogu vidjeti veliki broj eksponata, uključujući stari namještaj, slike, oružje, zastave i druge artefakte iz perioda. Takođe, postoji i autentična atmosfera 19. vijeka koja je očuvana u ovoj građevini, što doprinosi autentičnom doživljaju istorije.
Konak kneginje Ljubice predstavlja nezaobilaznu destinaciju za sve ljubitelje istorije i kulture Beograda i Srbije. Ova zgrada je takođe jedno od najvažnijih kulturnih dobara Beograda i važan je dio srpske nacionalne baštine.