Meni

 
 

Informacije

Lokacija

Kralja Aleksandra Obrenovića 69, Mladenovac 11400

Putanja na Google Maps

Telefon

0118232969

Opis

Zavičajni muzej Mladenovac je muzej koji se nalazi u gradu Mladenovcu, koji se nalazi na oko 30 kilometara južno od Beograda. Ovaj muzej je osnovan 1961. godine, i od tada se bavi prikupljanjem i čuvanjem kulturnog i istorijskog nasleđa ovog kraja.

Muzej poseduje zbirku od preko 10.000 predmeta koji se odnose na istoriju i kulturu Mladenovca i okoline. U okviru muzeja nalaze se stalne postavke koje prikazuju život i rad u ovom kraju u prošlosti, od srednjeg veka do danas. Posebno interesantna postavka je ona koja prikazuje život i rad Mladenovčana tokom Prvog i Drugog svetskog rata.
Pored stalnih postavki, muzej organizuje i brojne privremene izložbe, kao i kulturne i edukativne programe za škole i druge posetioce. Osim toga, muzej organizuje i različite manifestacije koje su posvećene očuvanju tradicije i kulture ovog kraja, kao što su Dani grožđa, Dani sela, i slično.
Poseta Zavičajnom muzeju Mladenovac je prilika da se sazna više o istoriji i kulturi ovog kraja, kao i da se upozna sa životom ljudi koji su ovde živeli tokom proteklih vekova.