Meni

 
 

Informacije

Lokacija

Kalemegdan bb

Putanja na Google Maps

Telefon

0113343441

Opis

Vojni muzej u Beogradu se nalazi na Kalemegdanu, jednoj od najznačajnijih istorijskih lokacija u gradu. Ovaj muzej je osnovan 1878. godine, neposredno nakon ratova za oslobođenje Srbije od turske vlasti, sa ciljem da se prikažu artefakti, dokumenti i drugi predmeti koji ilustruju istoriju srpske vojske.
Muzej poseduje bogatu kolekciju eksponata koji se odnose na vojnu istoriju Srbije, od srednjovekovnih oružja i oklopa, preko oružja iz perioda Prvog i Drugog svetskog rata, do savremenih naoružanja i opreme. Pored oružja, u muzeju se mogu videti i uniforme, zastave, medalje, fotografije i drugi dokumenti i predmeti koji su povezani sa srpskom vojnom istorijom.

U okviru Vojnog muzeja se nalazi i biblioteka sa velikim brojem knjiga i drugih publikacija iz oblasti vojne istorije, kao i arhiv koji sadrži dokumentaciju o srpskoj vojsci i ratovima u kojima je Srbija učestvovala.
Poseta Vojnom muzeju pruža posetiocima priliku da se bolje upoznaju sa istorijom srpske vojske i vojne istorije Balkana uopšte, kao i sa ratovima u kojima je Srbija učestvovala. Muzej organizuje različite programe za posetioce, uključujući i vođene ture, izložbe i radionice za decu i mlade.