grupna.rs

Meni

 
 

Informacije

Lokacija

Pop Ljubina bb, 74000 Doboj

Radno vreme

09:00 h - 17:00 h

Putanja na Google Maps

Telefon

+ 387 (0) 53 208 770

Opis

Kao reprezentativan istorijski objekat, spomenik kulture i najprepoznatljiviji simbol grada, iznad Doboja stražari tvrđava Gradina. Nastala je u trinaestom vijeku, a prvi put se pominje 1415. godine, "...in Uxora subtus casrtum Dobuy... - u usori pod tvrđavom Doboj". Danas, ona predstavlja veliko bogatstvo i dio identiteta svakog Dobojlije.
Tvrđava i varoš Doboj, nalaze se u sjevernoj Bosni na prostoru jedne široke geografske zone pobrđa, preko koje planine Balkana blago padaju u nizije Panonije. Tu je izrasla tokom šest-sedam vijekova, polako i mukotrpno Varoš dobojska - tvrđava Gradina. Tvrđava je zaštićeni kulturno-istorijski spomenik i najmarkantnija turistička destinacija grada Doboja.
Sa vrha očaravajuće gradine iz trinaestog vijeka kao na dlanu vidi se panorama Doboja i prelijepi obrisi planina koji okružuju grad. U krugu nekoliko stotina metara, dobojska tvrđava je udomila hramove praktikujućih vjera u gradu pravoslavne, islamske, katoličke i jevrejske.
Već vijek i po dobojska tvrđava je turistička atrakcija grada, a prepoznata kao vrijedno kulturno istorijsko nasleđe uvrštena je na listu nacionalnih spomenika kulture Bosne i Hercegovine od 2005. godine.