Category: Vina
Description: Miks 4 sorte vina- Velika Kupaža. Najdominatniji je uticaj Merlota -60% i po 13% Malbeca, 13% Cabernet Franca i 13% Cabernet Sauvignona. Koristimo tehniku iz Bordoa-mešanje grozdova. U isto vreme vršimo fermentaciju sorti Merloa i Malbeka,da zajedno sazru, Takođe u isto vreme fermentiramo Kaberne Fran i Kaberne Sovinjon,iako ne sazrevaju u isto vreme. Suština je da Kaberne Fran bude prezreliji a Kaberne Sovinjon zeleniji. Dakle spajamo te dve mešavine i dobijamo Kupažu. Malbek je sorta koju je Don Mcculloch prvi zasadio u Srbiji.Sorta iz oblasti Medoka koja se odlično uzgaja i na Fruškoj Gori zbog dobre klime i dovoljne količine sunca. Primarnu fermentaciju vršimo u tanku,pre sušenja,pri kraju fermentacije,vino stavljamo u hrastovo bure koristeći špansku tehniku-Ribera del Duero i u toj interakciji sa buretom dobijamo posebno kremasto vino. Dobar kiseonik prodire u bure i pospešuje starenje. Nakon fermentacije svo vino izvadimo,očistimo bure ozonom i vratimo ga nazad. Vino odležava najmanje 12 meseci u buretu. Kasnije i u boci najmanje 10 meseci. . Po rečima stranih autora i vinskih istraživača, ovo vino "ima ukus vina punog integriteta" (Julia Harding MW-autor i vinski istraživač). "Ovo je divan primer kako crveno vino može biti kompleksno i razvijeno a da nije teško, bez predugog ležanja u hrastovom buretu i bez preteranog presovanja grožđa" (Monty Waldin-vinski pisac, kritičar, uzgajivač vina, autoritet u proizvodnji organskih i biodinamičkihvina). "Kvalitet McC McCulloch vina je impresivan, Don McCulloch i Seka Nikolić su vizionari ponovnog uspostavljanja i razvoja vinograda na ovim drevnim prostorima" (Duncan McFariane- Osnivač &CEO , Indevin Group LTD-najveći proizvođač vina na Novom Zelandu).
Degustacijska zabeležba: Pravilnim izborom udela svake sorte u kupaži, ovo vino odlikuje punoća voćnih aroma sa udelom začina i cveća. Procesom odležavanja u vinu su se razvile note vanile, duvana, slatkog drveta i mineralnost. Uz vino od hrane lepo se slažu jela sa roštilja ,biftek, ćuretina, odresci, lazanje, razna variva,..
Nagrade: Za berbu '11 osvajamo bronzu na Decanteru 2014. i srebro na Vino.rs 2014., a za berbu '12 zlato na Vino.rs. 2014.godine. Kupaža '12 takođe osvaja srebro u Hrvatskoj-Gator Fest 2015. Kupaža 2017- osvaja bronzu na Velikom Ocenjivanju Srbije 2021. Kupaža 2018-zlato na Velikom Ocenjivanju Srbije 2021, zlato u Rivici-Fruška Gora 2021,TOP 50 vina Fruške Gore 2022.kao i 2023. za berbe 2017 i 2018.,srebro za berbu 2018 na Wine Vision by Open Balkan 2023.
Tip: suvo crveno vino Količina: 0.75l Sorte: Merlot, Malbec, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon Poreklo: Erdevik, Fruška Gora Temperatura serviranja: 14-16C